Er zijn talloze verschillende oorzaken mogelijk voor tand- en kaakpijn. Zo is een tandvleesontsteking een veelvoorkomende oorzaak voor tandpijn, maar wist u dat u tandpijn sneller voelt als u gestrest bent? Of dat kaakpijn kan ontstaan door stress? In dit artikel leggen wij uit waarom.
Wat is het?
Iedereen heeft wel eens last van, immers is stress is een geestelijke en emotionele spanning. Adrenaline komt vrij in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat we in staat zijn om te vluchten of te vechten. Bij stress ervaart u het volgende: snellere hartslag, meer bloedstroom, versnelde ademhaling, vertraagde spijsvertering en hogere transpiratie. Het is een reactie van het lichaam om in tijd van nood onszelf in veiligheid te brengen.
Klachten
Stress kan een hoop klachten veroorzaken, zoals:
- Slaapproblemen
- Borstpijn
- Duizeligheid
- Depressie
- Pijn op de borst
- Prikkelbaarheid
Dit is slechts een greep uit het grote aantal klachten wat stress met zich mee kan brengen. Wij zien in de praktijk steeds vaker dat ook tandpijn hier een een gevolg van kan zijn.
Tandpijn door stress
Als u eerder last had van tandpijn, zal dit door stress erger worden. Dit komt omdat stress, angst en spanning het immuunsysteem aantasten waardoor u eerder pijn voelt. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat u een beginnende ontsteking aan een wortelpunt niet voelt vanuit een ontspannen staat. Deze zou ineens zeer pijnlijk kunnen worden wanneer u zich gespannen of gestrest voelt. Als u gestrest bent dan daalt ook uw afweer en dit betekent dat u vatbaarder bent voor pijn.
Kaakpijn door stress
Als u gestrest bent, houdt u onbewust uw kaken meer en steviger op elkaar. Vaak merkt u dit niet op en dit kan jarenlang onopgemerkt gebeuren. Slijtage van de tanden en kiezen kan het gevolg zijn. Als u vaak uw kaken op elkaar klemt of in uw slaap tandenknarst dan merkt u dit wellicht, omdat u overdag vermoeide kaken heeft of kaakpijn. Klemmen en knarsen ontstaan door te veel spanning in de kaakspieren. Als u juist expres de kaakspieren van elkaar houdt, kan dit ook een vermoeid en pijnlijk gevoel in de kaakspieren geven.
Wat kunnen onze tandartsen voor u doen?
Heeft u klachten aan uw kaak en wilt u weten wat de oorzaak is? Maakt u dan gerust een afspraak bij ons en wij onderzoeken de klacht!