Tand- of kiespijn is heel vervelend. Het zit u voortdurend in de weg. Eten is pijnlijk, praten doet zeer en slapen is lastig. Als u er te lang mee blijft lopen, kan de pijn doortrekken naar uw kaak of andere gebieden in het hoofd- halsgebied.
Tand of kiespijn?
Heeft u last van tand- of kiespijn?
Herkent u 1 of meerdere van de volgende klachten/patronen?
- U kauwt zoveel mogelijk aan 1 kant, om de pijn te vermijden aan de andere kant.
- U heeft steeds zwaardere pijnstillers nodig om de pijn te onderdrukken.
- U heeft last van een opgezette wang.
- U ervaart pijn die uitstraalt naar de kaken en oren.
Oorzaken tand- of kiespijn
Tand- of kiespijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van kiespijn of tandpijn zijn:
- gaatjes (cariës)
- een kapotte/lekkende vulling
- een ontsteking in de wortel
- onstoken tandvlees
- verstandskiezen die doorkomen
Wat kunt u doen tegen tand- of kiespijn?
Wachten tot het overgaat? Geen goed idee. Het komt zeker wel eens voor dat een gevoeligheid of pijn niks ernstigs blijkt te zijn, maar het is altijd beter om het te laten controleren door de tandarts. Wacht u te lang met het maken van een afspraak bij de tandarts dan kan de eventuele oorzaak ineens verergeren waardoor er mogelijk een acute behandeling nodig is. Qua planning, kosten en mate van pijn is dit voor ons beide niet gewenst.
Kortom, maak een afspraak bij de tandarts als er iets is of u heeft het vermoeden dat iets niet goed zit. Hoe vroeger u erbij bent, hoe groter de kans op een makkelijke oplossing!
Behandelingen bij tand- en kiespijn
De behandeling begint met een onderzoek van de oorzaak van de pijnklacht.. De tandarts zal naar de symptomen vragen en uw gebit en tandvlees onderzoeken. Hoogstwaarschijnlijk maken wij een röntgenfoto van het gebit.
Behandeling bij gaatjes en vullingen vervangen
In sommige gevallen vinden wij tijdens de halfjaarlijkse controle caries in uw gebit, een zogeheten gaatje. Dan is het nodig om de caries te verwijderen en een vulling te plaatsen. U maakt een afspraak van gemiddeld een half uur. Afhankelijk van hoe diep de caries zit, krijgt u een verdoving of niet. U mag het altijd aangeven als u sowieso wel of geen verdoving wenst. Na de behandeling is de vulling al gelijk hard en als u niet verdoofd bent dan mag u daarna gelijk eten en drinken. Als u wel verdoofd bent dan raden wij aan om zo’n 2 uur na de behandeling niet of voorzichtig te eten, omdat u het dan niet voelt als u op uw tong of wang bijt.
Behandeling bij een ontsteking in het wortelkanaal
Bij een wortelkanaalontsteking kan het voorkomen dat die er al lange- of enige tijd zit terwijl u dat niet gemerkt heeft. In dat geval wordt de ontsteking ontdekt bij het maken van rontgenfoto’s tijdens een halfjaarlijkse controle. Bij een ontsteking in het wortelkanaal is het zeer belangrijk dat deze spoedig wordt behandeld om verdere problemen in het gebit en uw lichaam te voorkomen.
Het komt helaas ook wel eens voor dat u ineens acute pijn hebt als gevolg van een wortelkanaalontsteking. Meestal start de pijn bij kouwen/bijten of drinken/eten van warme en koude dranken. Vaak is de pijn van een wortelkanaalontsteking zeer heftig en mogelijk straalt het door naar de gehele kaak. Neem in dit geval direct contact met ons op!
Meestal bestaat de behandeling uit 2 delen, waarvan de eerste behandeling zo’n 30-45 minuten duurt en de tweede behandeling zo’n 60-90 minuten. Dit is afhankelijk van het aantal kanalen in de kies of tand.
Ook verwijzen wij sommige wortelkanaalbehandelingen door naar een specialist op dit gebied, dhr. E. Hekman van Tandarts aan het IJ. Dit is afhankelijk van verschillende zaken (aantal kanalen, positie van de kies, etc.) en doen wij alleen als wij denken dat dit nodig is om het gewenste resultaat te bereiken.
Ik had spontaan enorm veel pijn in mijn rechterkaak. De pijn trok helemaal door naar mijn zenuwen. Het bleek een wortelkanaalontsteking te zijn. Gelukkig kon ik snel terecht en ben ik erg goed geholpen bij Tandartspraktijk Wolvenstraat!
ELINE DE GROOT (32)
Behandeling bij het doorbreken van verstandskiezen
Het doorkomen van verstandskiezen kan flinke kiespijn met zich meebrengen. Om dit te voorkomen raden wij u in eerste instantie aan om de kiezen ook daadwerkelijk te laten trekken wanneer de tandarts aangeeft dat dit nodig is. Wacht u hier te lang mee, dan heeft u een grotere kans om kiespijn te krijgen. Bent u eerder nog niet verwezen om uw verstandskies te laten trekken en heeft u pijn? Dan maken wij eerst een korte afspraak om dit te bekijken. Het kan zijn dat u een spuitje mee krijgt en een recept voor een speciaal spoelmiddel om de verstandskies goed schoon te krijgen. De verwachting is dan dat de pijn na een aantal dagen verdwijnt. Als blijkt dat de verstandskies getrokken moet worden dan kan het zijn dat wij het gelijk doen, een afspraak maken nadat eerst het spoelmiddel een aantal dagen gebruikt is of u doorverwijzen naar de kaakchirurg om de kies/kiezen te trekken. Soms komt de pijn van een ontsteking ter plaatse van de verstandskies. In dat geval schrijven wij een antibioticakuur voor en maken wij na afloop van de kuur een afspraak om de kies te trekken.
Behandeling bij tandvleesontsteking
Ook een tandvleesontsteking kan heel pijnlijk zijn. Deze is te herkennen aan rood en opgezwollen tandvlees en het gaat bloeden als u stokert. In dit geval plannen wij een afspraak bij onze mondhygienist voor u. Tijdens deze behandeling krijgt u instructie om het gebit zelf schoon te houden, wordt de status van uw gebit onderzocht en krijgt u uiteraard een uitgebreide reiniging. Afhankelijk van de status van uw gebit wordt er na enige tijd nog een afspraak gemaakt bij de mondhygienist.
Om ontstoken tandvlees te voorkomen is het zeer belangrijk dat u uw tanden op de juiste manier reinigt. Onze mondhygienist of preventie-assistent geeft u hiervoor de juiste instructies.
Tips om tand- en kiespijn zoveel mogelijk te voorkomen:
- Poets minstens twee keer per dag uw gebit – liefst met een elektrische tandenborstel.
- Reinig minstens één keer per dag tussen uw tanden met een tandenstoker of flosdraad. Doe dit aan de hand van de instructie die u heeft gekregen van een van onze behandelaars.
- Ga elk half jaar voor een periodieke controle naar de tandarts en waar nodig iedere 3-,4- of 6 maanden naar de mondhygienist. Zo blijft uw gebit in een goede conditie en kunnen eventuele problemen sneller worden ontdekt.
- Denkt u dat er mogelijk iets aan de hand is in uw mond? Maak dan een afspraak voor een controle bij de tandarts. Mogelijk voorkomt u hiermee tand- of kiespijn.