Parodontitis is een erge vorm van een tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd. Een tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplak zitten. Als deze ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot, kan het uiteindelijk leiden tot parodontitis. Het tandvlees laat los van de tanden en kiezen. In de ruimte die ontstaat tussen het tandvlees en de tanden/kiezen (ook wel de pocket genoemd), ontstaat tandplak. De ontsteking breidt zich verder uit, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden dieper. De tandplak verkalkt geleidelijk tot tandsteen. Dit wordt parodontitis genoemd. Het kan zelfs zo zijn dat de tanden en kiezen beginnen los te laten.
Kenmerken van parodontitis
Het gevaarlijke van parodontitis is dat het heel lang onopgemerkt blijft omdat het pas in een heel laat stadium (of zelfs geen) verschijnselen met zich meebrengt. De verschijnselen kunnen zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, het tandvlees gaat snel bloeden en terugtrekken, een slechte adem en een vieze smaak. Daarbij is het ook zo dat parodontitis zelden pijnklachten geeft. Pas in een vergevorderd stadium gaan de tanden en kiezen los staan en zal het kaakbot afbreken. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Het is dus belangrijk dat u regelmatig uw gebit laat controleren door ons.
Vaststellen van deze klacht
Wij kunnen met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft. Wij zullen de diepte van de pockets van uw tandvlees controleren. Hiervoor wordt een zogenaamde pocketsonde gebruikt. Op röntgenfoto’s kan worden vastgesteld of en hoeveel kaakbot er rondom de wortels van de tanden en kiezen is verdwenen.
Wie krijgt parodontitis?
Deze tandvleesaandoening is voor een deel afhankelijk van erfelijke factoren. Niet iedereen is er even ‘gevoelig’ voor, maar als dit wel het geval is, betekent het dat u extra aandacht moet besteden aan de gezondheid van uw tandvlees. Als ouders weten dat ze er gevoelig voor zijn, is het belangrijk dat ze extra alert zijn op tandvleesproblemen bij hun kinderen. Verder is het zo dat er per persoon verschillende soorten/hoeveelheden bacteriën in tandplak voorkomen. Bovendien zijn deze bacteriën bij de ene persoon agressiever dan bij de andere, waardoor het tandplak veel schadelijker kan zijn. Ook de weerstand van uw lichaam tegen deze bacteriën is erg belangrijk. Bij minder weerstand bent u ‘gevoeliger’ voor parodontitis. Roken is hierbij een extra risicofactor, dit vermindert namelijk ook de weerstand tegen de bacteriën in het tandplak.
Wat kunt u zelf (niet) doen om parodontitis te voorkomen/verhelpen?
Zoals eerder is besproken, is parodontitis een oorzaak van (agressief) tandplak. De tandplak zit boven de tandvleesrand en onder de tandvleesrand in de verdiepte pockets. De tandplak boven de tandvleesrand kunt u zelf verwijderen door zorgvuldig te poetsen. Zit de tandplak onder de tandvleesrand, dan kunnen wij u hierbij helpen. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen. Maar: het kaakbot dat verloren is gegaan komt niet meer terug. En, als de mondhygiëne weer verslechtert, komen de ontsteking en de verdiepte pockets altijd weer terug.
Heeft u meer vragen of wilt u contact met ons opnemen voor een afspraak bij? Klik dan hier.