Drinkt u graag vruchtensappen, frisdrank, of af en toe een wijntje? Of eet u graag zuur fruit, zoals appels, kiwi’s of citrusvruchten? Dan is het extra belangrijk om goed op uw gebit en mondhygiëne te letten. Als u hier te veel van eet of drinkt, dan kan dit leiden tot tanderosie. Gelukkig kunnen wij middels deze tips u helpen om deze aandoening zoveel mogelijk te vermijden.
Wat is tanderosie?
Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door zuren die in de mond komen door voeding, dranken of maagzuur. Op de lange termijn kan tanderosie een ernstig probleem vormen voor uw gebit. Tandglazuur fungeert namelijk als een harde beschermlaag van de tand. Wanneer het tandglazuur volledig is opgelost, komt dit nooit meer terug. Het gevolg is dat bacteriën toegang hebben tot het onderliggende weefsel, ook wel het tandbeen of dentine genoemd. Alleen een tandarts kan een juiste diagnose voor tanderosie stellen.
Tanderosie kan voorkomen bij zowel een gezonde als ongezonde levensstijl. Het oplossingsproces van tandglazuur wordt namelijk versterkt door producten die te veel zuren bevatten.
De rol van de mondhygiënist bij tanderosie
De mondhygiënist speelt een belangrijke rol in het voorkomen van meer schade aan uw gebit door tanderosie. Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan er preventie behandeld worden. Daarnaast geeft de mondhygiënist advies mee om verdere erosie te voorkomen. Bevindt de tanderosie zich in een verder stadium? Dan kunnen de tanden en kiezen opnieuw opgebouwd worden, door middel van facings. Het gebit wordt hierbij weer in de oude staat gebracht. Zo kunt u weer kauwen en eten.
Tips om tanderosie te voorkomen
Om ervoor te zorgen dat u geen tanderosie krijgt, hebben wij een aantal tips voor u op een rij gezet. Door deze tips te volgen, zorgt u ervoor dat uw gebit minder kans op erosie krijgt.
Tip 1. 7 eet- en drinkmomenten per dag
Beperk het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot zeven momenten per dag.
Maak hierbij een onderverdeling tussen drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Eet ook niet te snel achter elkaar. Het is belangrijk om uw gebit rust te geven, zodat het tandglazuur de tijd krijgt om te herstellen.
Tip 2. Vermijd en beperk zure dranken (waaronder de light variant) en zuur voedsel.
Enkele zure dranken die u kunt vermijden zijn: ice tea, vruchtensappen, sportdranken en wijn. Gaat u deze toch drinken? Probeer dan zoveel mogelijk gebruik te maken van een rietje om het contactmoment met uw gebit te verkorten. Naast producten als bijvoorbeeld slasaus, zijn ook veel fruitsoorten, zoals citrusvruchten, appels en kiwi’s zuur voor het gebit.
Tip 3. Heeft u een maagaandoening?
Neem in dat geval contact op met uw huisarts. Ook wanneer u anorexia of boulimia heeft, is het ontzettend belangrijk om hulp te zoeken.
Tip 4. Poets uw gebit met fluoride
Door uw gebit met fluoride te poetsen, zorgt u ervoor dat het tandglazuur versterkt wordt en minder vatbaar is voor zuren. Poets daarom tweemaal per dag met fluoridetandpasta om het risico op tanderosie te verminderen.
Tip 5. Ga regelmatig naar de mondhygiënist
Naast het bijhouden van uw eigen mondhygiëne, is het ook belangrijk om regelmatig een afspraak bij uw de mondhygiënist in te plannen. Bezoek de tandarts en mondhygiënist minimaal twee keer per jaar.
Afspraak inplannen bij de mondhygiënist?
Ben u geïnspireerd geraakt om beter op uw mondgezondheid te letten? Dan kunt u een afspraak bij onze mondhygiënist inplannen. Samen zorgen wij ervoor dat uw tanden en kiezen weer helemaal in orde zijn. U kunt een afspraak bij ons inplannen door een mail te sturen naar het contactformulier, te bellen naar 020-6279229 of door het contactformulier op onze website in te vullen.