Ouder worden komt met gebreken. Een bekend gezegde, dat inderdaad voor velen van ons geldt. Sommige ouderen krijgen te maken met een slechte mondgezondheid en verlies van kiezen of tanden. En dat kan weer leiden tot allerlei andere klachten, niet alleen aan het gebit. In dit artikel vertellen we u meer over het belang van een goede mondzorg op oudere leeftijd en geven we u tips mee om uw mondgezondheid op peil te houden.
Met de jaren, verandert er veel in ons lichaam. Ons gebit heeft wat extra aandacht nodig als we ouder worden. Een slechte mondgezondheid kan namelijk van grote invloed zijn op uw algemene gezondheid. Maar andersom kan een ziekte zoals diabetes, Parkinson, dementie en hart- en vaatziekten van invloed zijn op uw mondgezondheid. Tevens kan medicatie een negatief effect hebben op onze mondgezondheid.
Problemen met het gebit die op latere leeftijd kunnen ontstaan
Bijt- en kauwproblemen
Aandoeningen in de slijmvliezen, tandbederf en ontstekingen in het tandvlees zijn veelvoorkomende klachten bij ouderen. Wanneer uw mondgezondheid verslechtert, kan dit leiden tot bijt- en kauwproblemen en tot vermindering van speekselafgifte, de zogenaamde droge mond. Bijt- en kauwproblemen, kunnen op lange termijn leiden tot ondergewicht omdat het eten bemoeilijkt wordt. Ervaart u problemen met bijten of kauwen, neem dan contact op met uw tandarts. Hij kan de oorzaak achterhalen en samen kunt u het probleem oplossen.
Droge mond door medicijngebruik
Veel medicijnen hebben een droge mond als bijwerking . Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat speekselklieren, minder of niet, aangestuurd worden. Speeksel is van belang om het gebit te beschermen tegen tanderosie. Een droge mond kan leiden tot afbraak van het tandglazuur. Tandglazuur is de beschermende laag rond uw tanden die de tanden beschermt tegen zuren. Wanneer het tandglazuur afbreekt, krijgen schimmels en bacteriën de kans om te settelen en heeft u meer kans op gaatjes. Daarnaast ontwikkelt tandplak zich sneller wanneer weinig speeksel aanmaakt. Bij een droge mond kunnen zich dus meer gebitsklachten ontwikkelen. Vaak ontstaan deze gebitsklachten pas na langdurig gebruik van medicijnen. Het is altijd verstandig om uw medicijngebruik te melden bij uw tandarts, zo weet hij waar hij op moet letten tijdens de controles.
Slecht passende prothese
Ook mensen die een kunstgebit of prothese dragen, kunnen klachten ervaren. Wanneer een kunstgebit of gedeeltelijke prothese niet goed past, kan dit ontstekingen veroorzaken. Deze ontstekingen kunnen veel ongemak veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts. Dus ook wanneer u een kunstgebit heeft.
Hoe kunt u gebitsproblemen voorkomen als u wat ouder bent?
Voorkom een droge mond
Speeksel is dus heel belangrijk voor het gebit. Het zorgt er ook voor dat u uw wangen en tong beter kunt bewegen, en daarnaast helpt het met slikken. Veel mensen vinden speeksel onsmakelijk terwijl het juist een reinigende werking heeft op het gebit. .
Veel ouderen slikken medicijnen die een droge mond veroorzaken. Om uw mond gezond te houden is het dus belangrijk om de speekselafgifte te stimuleren. Hiermee kunt u de gevolgen van een droge mond, deels voorkomen. Heeft u last van een droge mond? Dan raden wij u aan om wat vaker op controle te komen, zo kan de tandarts, problemen in uw gebit, snel ontdekken.
Als het nodig is kunt u speekselvervangers gebruiken. Dit is pas nodig wanneer uw speekselklieren niet of nauwelijks meer werken. Een speekselvervanger kan voorgeschreven worden door de tandarts en is te verkrijgen bij de apotheek. Het is belangrijk om met uw tandarts te overleggen voordat u een middel gaat gebruiken.
Tips om de speekselafgifte in de mond te stimuleren
- Eet iets waar u veel op moet kauwen. Door het kauwen kunt u de speekselafgifte opwekken. U kunt bijvoorbeeld een wortel of suikervrije kauwgom nemen.
- Eet iets zuurs. We weten allemaal dat het water u in de mond loopt als u aan zure matten (snoep) denkt. Wanneer u iets eet wat erg zuur is, zullen uw speekselklieren aan het werk gezet worden. Let wel op dat y niet te vaak, te veel zure dingen eet. Te veel zuur kan uw tanden namelijk gevoelig maken voor tanderosie.
- Schenk aandacht aan uw gebit
We weten allemaal dat het belangrijk is om uw tanden twee keer per dag te poetsen. Naast poetsen, is het ook belangrijk om te flossen of een ragertje te gebruiken. Informeer bij uw tandarts, wat het beste werkt voor uw gebit. Blijf ook op halfjaarlijkse controles gaan. Mochten er problemen zijn met uw gebit, dan worden deze op tijd gezien door de tandarts en kan er, als dat nodig is, gelijk een behandeling gestart worden.
Ook voor mensen met een kunstgebit is het belangrijk om op controle te blijven komen. De tandarts kan zien of uw kunstgebit nog goed past en of uw tandvlees nog helemaal gezond is. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan er vroegtijdig ingegrepen worden.
Wilt u weten wat de tandarts voor u kan betekenen? Of wilt u een afspraak maken?
Neem dan contact met ons op. U kunt ons ook bellen via 020-6279229 of een mail sturen naar info@tpdewolvenstraat.nl