Ontstoken tandvlees lijkt onschuldig en makkelijk te behandelen. In de meeste gevallen is dit ook het geval, tenzij u er te lang mee blijft doorlopen. Dan kan de ontsteking zich namelijk uitbreiden richting het kaakbot. De ruimte tussen de tanden en het tandvlees worden ruimer en hierdoor kan de ontsteking zich verder de diepte in verplaatsen. Door de ontsteking gaan de vezels rondom de tanden en kiezen kapot en het kaakbot wordt afgebroken. In dit stadium is er sprake van de aandoening ‘ parodontitis’. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Hoe meer kaakbot er afbreekt, hoe losser de tanden en kiezen komen te staan wat kan leiden tot verlies van tanden en kiezen.
Ontstoken tandvlees
Heeft u last van ontstoken tandvlees?
Oorzaken ontstoken tandvlees
De meest voorkomende oorzaak van ontstoken tandvlees is een slechte mondhygiëne. Als gevolg hiervan ontstaat er tandplak en in die plak bevinden zich veel bacteriën. De plak kan verkalken tot tandsteen doormiddel van eiwitten in speeksel. Hierop wordt weer nieuwe plak gevormd en dit proces blijft zich herhalen. Op deze manier hopen de bacteriën zich op en ontstaat er een tandvleesonsteking.
Echter, ontstoken tandvlees kan ook andere oorzaken hebben dan alleen een slechte mondhygiëne. Het risico op ontstoken tandvlees is groter wanneer je rookt, wanneer u weinig speeksel aanmaakt, door hormoonveranderingen bij vrouwen, wanneer u diabetes heeft en bepaalde medicatie slikt.
Symptomen ontstoken tandvlees
- Pijnlijk tandvlees
- Een slechte adem
- Geïrriteerde of gevoelige tanden
- Bloedend tandvlees
- Rood en opgezwollen tandvlees
- Tandvlees losser rondom de tanden en kiezen
De behandeling
Ontstoken tandvlees is goed te behandelen, maar het is uiteraard nog beter om het te voorkomen. Daarom is het van groot belang dat u dagelijks tussen de tanden reinigt door te stokeren of te rageren en twee keer per dag goed poetst. U kunt bij onze mondhygienisten terecht om hiervoor een uitgebreide instructie te krijgen.
Als u ontstoken tandvlees heeft dan is de kans groot dat uw tandvlees gaat bloeden wanneer u stokert of ragert en zal dit ook gevoelig zijn. Wij raden u aan om in dat geval zeker door te gaan, want na een aantal dagen zal dit verdwijnen en zult u gezonder tandvlees krijgen!
Na mijn zwangerschap bleef ik maar last houden van snel ontstoken tandvlees. Ik ben toen bij de mondhygiënist terecht gekomen. Zij heeft mij erg goed geholpen en verschillende tips gegeven hoe ik het nu kan voorkomen. Nu gaat het gelukkig weer goed.
Marieke H. (32)
Naast de eigen verzorging van de mond, kunt u uiteraard bij onze mondhygiënisten terecht om het tandsteen en de tandplak te verwijderen. Het bezoek aan de monghygienist in combinatie met de eigen verzorging zullen ervoor zorgen dat ju gezond tandvlees krijgt en behoudt!
Bij zeer ernstig ontstoken tandvlees kan het zijn dat de ontsteking operatief verholpen moet worden. Dit gebeurt door middel van een flapoperatie: hiermee worden de ontstoken ruimtes tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, waar tandplak en tandsteen zit, behandeld. Het doel hiervan is om te voorkomen dat tanden en kiezen verloren gaan.
Afhankelijk van de ernst van de ontsteking wordt bepaald hoeveel behandelingen er nodig zijn. Het aantal benodigde behandelingen ligt normaal gesproken tussen de twee en tien (2 bij een reguliere gebitsreiniging, maar bij paroprotocol minstens 5) behandelingen per jaar. Afhankelijk van de aard van de behandeling, gebruikt de mondhygienist M- of T-codes. Onder het kopje TARIEVEN kunt u de kosten hiervan inzien. Bent u aanvullend verzekerd voor de tandarts? Check dan bij uw zorgverzekeraar of zij deze codes vergoeden! Dit is namelijk niet altijd het geval.
Tips om ontstoken tandvlees te voorkomen
Eerder hebben wij al benoemd hoe belangrijk uw eigen mondverzorging is om tandvlees ontsteking te voorkomen. Hieronder vindt u tips hoe u dit kunt doen;
- Poets uw tanden twee keer per dag op de juiste manier.
- Reinig minstens één keer per dag tussen de tanden met een rager of stoker.
- Laat uw gebit twee keer per jaar controleren door een van onze tandartsen of mondhygiënisten.
- Bezoek de mondhygienist voor reiniging en instructie.
- Drink voldoende water.
- Stop met roken.
- Probeer stress te verminderen.
- Houdt uw weerstand op peil: eet gezond en neem rust.
Meer informatie of afspraak inplannen
Heeft last van ontstoken tandvlees of komen 1 of meerdere van de symptomen u bekend voor? Neem dan contact op met onze praktijk via onderstaand contactformulier of bel naar 020 – 6279229. Wij helpen u graag verder of plannen desgewenst direct een afspraak voor u in bij één van onze mondhygiënisten of tandartsen.
Let op! Ook al heb je een aanvullende verzekering, het verschilt per verzekering of de code, waar de behandeling voor staat, vergoed wordt.
Controleer dat eerst of vraag het aan de tandarts of mondhygiëniste.