Wist u dat er vijf algemene noodsituaties zijn wanneer het aankomt op gebitsproblemen? De tandartsen in onze praktijk weten hier alles vanaf. Om ervoor te zorgen dat u niet met een spoedgeval naar de tandarts hoeft te komen, hebben wij de vijf meest voorkomende oorzaken op een rij gezet. Hiermee kunt u voorkomen binnenkort in de tandartsstoel te zitten.
1. Gebitsprobleem – Tandvleesontsteking
Een van de meest voorkomende gebitsproblemen die wij in onze tandartspraktijk zien is een tandvleesontsteking. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de Nederlandse bevolking te maken heeft met ontstoken tandvlees. Ongeveer 10% tot 15% van dit aantal heeft zware parodontitis en kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.
Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriële infecties. Zodra u merkt dat u hier last van heeft, is het verstandig direct contact met uw tandarts op te nemen en een afspraak te maken met een mondhygiëniste. Zij zal uw tanden schoonmaken en uitleggen hoe u uw gebit schoon kan houden. Dat is namelijk nog belangrijker!. Op het moment dat deze niet verholpen worden, kan het naar de rest van uw lichaam verspreiden en voor gezondheidsproblemen zorgen.
2. Gebitsprobleem – tandbederf (gaatje)
Op het moment dat tandbederf (gaatje) onbehandeld blijft, kan dit de zenuwkamer aantasten die zich midden in de tand bevindt. De zenuwen sterven dan langzaam af en de bacteriën verspreiden zich langzaam uit. Het middengedeelte van uw tand sterft langzaam af, waardoor de bacteriën beginnen te verspreiden. Dit kan voor tandpijn zorgen en voor een pijnlijk gevoel in de mond op het moment dat u gaat bijten of kauwen op heet en koud eten. Op het moment dat het pijn gaat doen is het meestal al te laat. Ga dus regelmatig op controle. Mocht de zenuw al aangetast zijn, is er een wortelkanaalbehandeling nodig om de dode zenuwen eruit te halen. In het ergste geval is de tand verloren en moet die verwijderd worden.
Vaak is dan een wortelkanaalbehandeling nodig om de bacteriën in het midden van uw tand te verwijderen, of de tand moet compleet worden verwijderd. Het is dus belangrijk om tandbederf vroeg aan te pakken, waardoor de kans op een serieuze tandinfectie voorkomen wordt.
Om serieuze tandbederf voorkomen, raden wij u aan om:
- Uw tanden twee keer per dag met fluoride tandpasta te poetsen
- Tandenstokers of ragers elke dag te gebruiken.
- Overmatige consumptie van suikers die uw tandglazuur aanvalt te vermijden.
- Regelmatig op controle te komen bij uw tandarts
3. Gebitsprobleem – Pijn aan de verstandskiezen
Verstandskiezen groeien aan de achterkant van uw kaken en groeien meestal door uw late tienerjaren heen. Deze kiezen bevinden zich aan de achterkant van uw gebit, wat kan betekenen dat de andere tanden weinig tot geen ruimte krijgen om door te groeien. Ze komen vast te zitten en kunnen scheef gaan groeien.Ook kan het tandvlees daar los om de verstandskiezen heen zitten en kan zorgen voor ontsteking. Dit kan voor intensieve pijn zorgen.
Op het moment dat u last krijgt van uw verstandskiezen, is het aan te raden om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met onze tandartspraktijk. Onze tandartsen kunnen röntgenfoto’s maken van uw mond en de groei van uw tanden bekijken. Aan de hand hiervan wordt een beslissing genomen om ze operatief te verwijderen. Verstandskiezen zouden alleen verwijderd moeten worden op het moment dat ze pijn beginnen te doen en wanneer ze niet goed schoongepoetst kunnen worden. Wordt het niet goed schoongehouden, dan kunnen voedselresten en bacteriën rond de tand vastzitten. Dit zorgt eventueel voor tandplaque en gezondheidsproblemen op de lange termijn.
4. Gebitsprobleem – Afgebroken en gebarsten tanden
Afgebroken of gebarsten tanden komen voor op het moment dat uw tandglazuur is beschadigd. Er bestaan meerdere niveaus van gebarsten tanden. Van groeven in de tanden, wat oppervlakkige scheuren zijn, tot een compleet gespleten tand, die de wortel van de tand aantast. Toch is het zo dat niet alle gebarsten tanden onder een tandheelkundig spoedgeval vallen, maar zodra dit geval extreem wordt, dan moet dit natuurlijk met de uiterste zorg behandeld worden.
Gebarsten of afgebroken tanden kunnen veroorzaakt worden door op hard materiaal te bijten, door met uw tanden te knarsen of door een ongeval. Hoewel dit gebitsprobleem op elke leeftijd voor kan komen, krijgen oudere mensen hier vaker mee te maken op het moment dat de tanden beschadigd zijn of bij tanden die hersteld zijn na een eerder ongeval.
Een klein ongeluk staat om de hoek, maar om gebarsten tanden te voorkomen kunt u het beste:
- Het kauwen op harde objecten als ijs, gekookte zoetigheden of bijvoorbeeld op het dopje van een pen vermijden.
- Een bitje dragen tijdens contactsporten.
- Uw tanden niet gebruiken om een voorwerp open te maken
5. Gebitsprobleem – Beschadigde en uitgeslagen tanden door een ongeval
Een van de meest voorkomende tandheelkundige ongevallen is een uitgeslagen/afgebroken tand door een ongeluk. Dit kan makkelijk voorkomen op het moment dat iemand omvalt of bij het spelen van extreme sporten. Dit soort ongevallen kunnen erg veel pijn doen en worden behandeld als tandheelkundige ongevallen.
Is de tand in kwestie een volwassen tand, dan moet deze met water worden afgespoeld. Hierbij is het belangrijk om de tand bij de kroon (zichtbare gedeelte in de mond) vast te houden en NIET bij de wortel. Vervolgens direct terug plaatsen en met spoed naar de tandarts gaan. Op het moment dat u deze stappen volgt, kan de tand vaak nog gered worden.
De beste manier om uw gebit tijdens sporten te beschermen is om een gepersonaliseerd bitje te dragen. Deze kunt u makkelijk in winkels kopen, maar dit zijn wel standaard maten. Dat betekent dat het bitje niet altijd perfect om uw tanden passen, waardoor ze minder effectief zijn. Gepersonaliseerde bitjes kunt u bij door uw tandarts bij ons in de praktijk laten maken.
Handige tips om tandvleesontsteking te voorkomen:
- Blijf up-to-date met de gezondheid van uw gebit. Breng 2 keer per jaar een bezoek aan uw tandarts en mondhygiëniste en blijf goed uw tanden poetsen en ragen.
- Probeer eten en drinken waar veel suiker in zit te vermijden die tandplak kunnen bevorderen.
- Leeft u met diabetes, dan kan een hoog suikerspiegel bloedvervoer naar het tandvlees verminderen, waardoor tandvleesontsteking wordt gevorderd.
- Voor mensen die chemotherapie ondergaan, kunnen de behandelingen de balans van bacteriën in de mond verstoren, wat weer kan leiden tot meer kans op ontstekingen.
Merkt u dat u problemen heeft met uw gebit? Tandartspraktijk de Wolvenstraat staat voor u klaar!
Heeft u last van een van de bovenstaande problemen of heeft u andere complicaties met uw gebit? Dan kunt u het beste eerst contact opnemen met onze praktijk om te zien wat wij voor u kunnen betekenen. Neem contact op via onze website, bel naar 020 – 6279229 of mail naar info@tpdewolvenstraat.nl