Dat sporten en bewegen goed voor je is, dat weet je vast wel, alleen weet je ook dat het gebit van een sporter soms nogal wat te verduren krijgt? Om goed te presteren in je sport, dien je gezond te zijn. Een onderdeel van die gezondheid begint bij een verzorgd en gezond gebit. Daarnaast is er een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden tijdens het sporten om goed op jouw gebit te letten. Zo is de kans op tandschade bij contactsporten twee maal kleiner wanneer sporters een bitje dragen. Loopt een sporter alleen maar risico op schade na bv. een botsing? Of zijn er ook andere dingen waar een sporter op moet letten voor zijn of haar gebit?
Tanderosie/slijtage bij sporters
Bij tanderosie wordt je tandglazuur dunner of het kan zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor heb je meer kans op gaatjes. Maar wat heeft dit te maken met sporten?
- Sportdranken zorgen voor een energieboost of het aanvullen van het lichaamsvocht, maar de suikers, zuren en andere ingrediënten en het overmatig/onregelmatig hiervan nuttigen, zorgen voor een aanslag op het tandglazuur.
- Als je veel sport dan zul je ongetwijfeld wel eens merken dat je last hebt van een droge mond. Veel mensen weten dit niet, maar speeksel gaat voorop in de strijd tegen suikers en zuren.
- ‘Even doorbijten’ of ‘even de kiezen op elkaar’ zijn spreuken die regelmatig te horen zijn langs bijv. het voetbalveld bij een blessure of bij een felle rugbywedstrijd. Toch is het klemmen/knarsen bijzonder schadelijk voor tanden en kiezen. Dit komt namelijk omdat bij het stevig op elkaar klemmen van je kiezen ze niet geheel juist op elkaar staan, waardoor er eerder schade ontstaat. Deze tand of kies schade zorgt er uiteindelijk voor dat je tanden overgevoelig worden voor warmte/koud.
- Voor zwemmers geldt er weer een ander gevaar. Chloorwater bevat een hogere zuurgraad waardoor met name de voortanden van zwemmers er onder moeten lijden door erosieve slijtage. Overigens zijn de controles in Nederland streng en goed. Toch kan in het buitenland de zuurgraad in het zwembad verschillen met wat wij in Nederland gewend zijn.
Tips tegen tandschade door sporten
- Sport je maximaal een uur? Dan kunnen jouw koolhydraat en vocht reserves makkelijk worden aangevuld met water en een banaan. Sportdrank blijkt geen toegevoegde waarde te hebben binnen deze tijdsperiode.
- Toch behoefte aan sportdrank? Probeer dan zoveel mogelijk in 1x te drinken en niet te spoelen met de drank. Spoelen levert namelijk nog veel meer schade op. Wel is het verstandig om na het drinken van een sportdrank je mond even te spoelen met water. Die haalt het hardnekkigste laagje van de tanden af!
- Bespreek met de jouw tandarts of eventuele problemen in de mond te maken hebben met keuzes die je maakt omtrent sporten. Wellicht kun je het een beter niet meer doen en vervangen door iets anders!
- Bitje voorkomt tandschade bij contactsporten
Sinds 2015 zijn hockeyers al verplicht om een bitje te dragen tijdens wedstrijden en ook in andere sporten neemt het gebruik van de gebitsbeschermer toe.
Een bitje, ook wel gebitsbeschermer genoemd, werkt als een schokdemper. Bij een klap op de kaak of tanden wordt de kracht over een groter gebied verspreid. Hiermee verklein je de kans op gebroken tanden of een gebroken kaak. Een goede mondbeschermer moet stevig zijn en goed in de mond passen, is makkelijk in- en uitneembaar, geeft comfort bij ademhaling en spraak, is smaak- en reukloos en is makkelijk schoon te maken.
Mocht je graag een bitje op maat willen voor tijdens het sporten of heb je vragen over maatregelen die je kunt nemen tijdens het sporten? Neem dan contact op met onze praktijk.
Bronnen: