Tijdens je zwangerschap denk je aan veel mooie dingen, maar het is belangrijk om een aantal zaken niet te vergeten. Tijdens deze 9 maanden is het van groot belang om de tandarts regelmatig te bezoeken. Je hebt namelijk tijdens jouw zwangerschap een verhoogde kans op problemen in de mond! Meld bij jouw bezoek aan de tandarts altijd dat je zwanger bent, want dit verandert een aantal zaken tijdens de controle en behandeling.
Tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap
Door een stijging van de hormoonspiegel, stijgt de kans op rood en geïrriteerd tandvlees, wat bloed tijdens het poetsen. Dit komt door een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een hoog gehalte aan progesteron wat zich in je lichaam bevindt. Deze vorm van ontsteking vormt zich voornamelijk tussen de tweede en achtste maand.
Als we praten over tandvleesontsteking (gingivitis) in een verder stadium, dan praten we over parodontitis. Bij parodontitis is de ontsteking al doorgedrongen tot op het kaakbot en hier zitten risico’s aan. Zo hebben vrouwen met parodontitis eerder kans op een vroeggeboorte of een kindje met een te laag geboortegewicht.
Laat in ieder geval voor de zwangerschap je gebit controleren door een mondhygiënist of tandarts. Mocht er gingivitis of parodontitis ontstaan tijdens de eerste weken van de zwangerschap, dan is het aan te raden om dit binnen de eerste 28 weken van je zwangerschap te laten behandelen. Uit onderzoek is gebleken dat bij slechts 2% van de vrouwen die zich voor de eerste 28 weken laten behandelen een vroeggeboorte plaatsvindt. Bij de vrouwen die zich niet hebben laten behandelen door een tandarts of mondhygiënist, was dit 10%.
Hoe herken je tandvleesontsteking?
Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat je je gebit regelmatig laat controleren door de tandarts en laat reinigen door een mondhygienist. Daarnaast is het belangrijk dat je op bepaalde symptomen let, zoals rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of stokeren, loszitten van tanden of kiezen en terugtrekkend tandvlees. Tevens kan een slechte adem of vieze smaak in je mond duiden op parodontitis. Waar veel mensen zich in vergissen is dat parodontitis geen pijnklachten geeft en hierdoor vaak niet (tijdig) opgemerkt wordt. Raadpleeg dus altijd je tandarts bij onzekerheden.
Tips van onze tandartsen voor tijdens de zwangerschap
Voorkomen is beter dan genezen. Om dit voor jou een stukje makkelijker te maken hebben wij naast het 2 maal per dag poetsen en flossen/stokeren nog een aantal tips voor jou op een rijtje gezet.
- Tijdens de zwangerschap is het bekend dat je door misselijkheid vaak moet overgeven. Door de smaak in je mond ben je waarschijnlijk geneigd direct je tanden te poetsen, maar dit is juist af te raden. Door het maagzuur wordt het glazuur op je tanden aangetast en door direct te poetsen, poets je het glazuur weg. Het is daarom aan te raden minimaal een half uur te wachten of je mond goed te spoelen met water of fluoride mondspoelmiddel.
- Tijdens de zwangerschap eten vrouwen over het algemeen meer. Doordat het aantal eetmomenten toeneemt, is de kans op gaatjes groter. Houd jezelf daarom vast aan de aanbevolen 7 eet -en drinkmomenten en aan de reguliere maaltijden per dag. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de gezondheid van je gebit, maar voor jouw algehele gezondheid.
- Bij misselijkheid kiezen vrouwen er vaak voor om de achterste kiezen over te slaan omdat zij bang zijn voor braakneigingen. Het is uiterst belangrijk ook deze kiezen goed te reinigen. In dit geval kun je kiezen voor een tandenborstel met kleinere kop. Deze is makkelijker te verdragen.
Mocht je advies nodig hebben, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.
Binnen tandartspraktijk de Wolvenstraat bieden wij zowel de diensten van de tandarts als mondhygiëne aan. Geef bij het maken van een afspraak altijd aan dat je zwanger bent, want daar houden wij rekening mee.