Hoe goed slaapt u eigenlijk? Naast dat het belangrijk is voor uw algehele gezondheid, heeft het ook een grote invloed op uw mondgezondheid. Tijdens het slapen kunnen ongemerkte gewoonten schade aan uw gebit veroorzaken. In deze blog ontdekt u welke nachtelijke gewoonten uw mondgezondheid tijdens het slapen kunnen beïnvloeden en wat u kunt doen om zowel uw slaapkwaliteit als uw gebit te verbeteren.
Slapen met open mond: een risico voor uw gebit
Door met open mond te ademen, droogt de mondholte uit. Dit veroorzaakt niet alleen een vervelend gevoel bij het ontwaken, maar leidt ook tot een afname van speeksel in de mond. Wanneer speeksel verdwijnt, daalt de zuurgraad in de mond aanzienlijk. Bij sommige mensen wordt de zuurtegraad zelfs vergelijkbaar met die na het drinken van fruitsap of frisdrank. Deze zuurgraad creëert de ideale omstandigheden voor tanderosie, tandbederf en aantasting van het mondslijmvlies.
Tandenknarsen: een nachtelijk probleem
Tandenknarsen of bruxisme gebeurt met name ’s nachts. Tandenknarsen komt vaak voor, zowel bij jonge kinderen als volwassenen. Er is vaak niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen; meestal spelen meerdere factoren een rol. Het kan te maken hebben met stress, slaapstoornissen of een verhoogde spierspanning
De gevolgen kunnen ernstig zijn voor uw gebit, waaronder:
- Gevoelige tanden
- Slijtage van tandglazuur
- Breuk van vullingen
- Kaakklachten
- Hoofdpijn bij het ontwaken
Behandeling bij tandenknarsen
Bewustwording is de eerste stap in het aanpakken van tandenknarsen. Vaak gebeurt dit onbewust, vooral tijdens de slaap. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden om schade aan uw gebit te voorkomen en uw klachten te verminderen waardoor uw mondgezondheid tijdens het slapen verbetert.
Opbeetplaat (bitje) van de tandarts
Uw tandarts kan u adviseren over de beste aanpak en eventueel een opbeetplaat (ook wel splint of nachtbitje genoemd) aanmeten. Dit bitje helpt uw gebit te beschermen tegen slijtage en kan daarnaast de spieractiviteit verminderen, waardoor uw kaakspieren meer ontspannen.
Kaakfysiotherapie
Een kaakfysiotherapeut kan u begeleiden met gerichte oefeningen om spanning in de kaakspieren te verminderen en het klemmen te verminderen. Dit kan helpen bij klachten zoals kaakpijn, hoofdpijn en spierspanning.
Stressmanagement en ontspanningstechnieken
Omdat stress een veelvoorkomende oorzaak is van tandenknarsen en kaakklemmen, kan het nuttig zijn om te werken aan stressvermindering. In sommige gevallen kan een psycholoog u begeleiden bij het beter omgaan met stress, bijvoorbeeld met mindfulness of ontspanningsoefeningen.
Nog 3 algemene tips voor een goede mondgezondheid tijdens het slapen
Heeft u last van slaapproblemen en wilt u deze aanpakken, dan biedt het platform Slapen Info veel nuttige informatie. Wij geven u nu alvast vier tips voor een betere nachtrust:
- Ontwikkel een vast slaapritme
Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Een regelmatig slaappatroon helpt uw lichaam en geest om tot rust te komen. - Zorg voor een donkere slaapomgeving
Sluit alle gordijnen en vermijd nachtlampjes. Duisternis stimuleert de aanmaak van melatonine, een hormoon dat uw slaap bevordert. - Ontspan door een boek te lezen
Vervang schermtijd door het lezen van een boek voor het slapengaan. Kies bij voorkeur voor boeken met korte hoofdstukken of verhalen die ontspanning bieden.
Wanneer neemt u contact op met de tandarts?
Heeft u last van aanhoudende kaakklachten, slijtage aan uw tanden of hoofdpijn bij het ontwaken? Neem dan contact op met onze praktijk voor een passende behandeling. U kunt met onze praktijk bellen via 020-6279229 of een mail sturen naar info@tpdewolvenstraat.nl. Uw mondgezondheid verdient de beste zorg, zelfs tijdens uw nachtrust!